Tudja, hogy működik a fröccsöntés? Most beavatjuk a részletekbe!

Hírek
Kezdjük az elején! Milyen anyag kell a fröccsöntéshez? A műanyag fröccsöntés az alapanyagnál kezdődik, vagyis a műanyag granulátumnál.   Különböző granulátum fajtákról beszélhetünk, hiszen nem minden műanyag egyforma és most nemcsak az átlátszóságra vagy a színezhetőségre kell gondolni, hanem a mechanikai tulajdonságok eltérésére is. Számít az anyag sűrűsége és, hogy pontosan mire, milyen területen lesz felhasználva az adott fröccsöntött termék, hiszen az egyik hőálló, míg a másik ütésálló, a harmadik meg szinte teljesen átlátszó. A mechanikai tulajdonságok eltérése alapján a legismertebb granulátum fajták a következők:
  • Polisztirol (PS), ami a különböző poharaknak és átlátszó csomagolásoknak (díszcsomagolásoknak) az anyaga.
  • Polietilén (PE), vízzel érintkező termékekhez használják, mint például a tömlő, slag.
  • Polipropilén (PP), amely a háztartásban használatos eszközök, például a tálak, tároló edények anyaga.
  • Polikarbonát (PC), ennek legismertebb felhasználási területe a személygépkocsikban használt lámpatest, mert ütésálló és rendkívül jó a fényáteresztő, valamint karcálló.
  • Poliamid (PA), amely műszaki termékek alapanyaga, ebből készülnek a műszerházak, hajtóműházak is.
  • Polivinilklorid (PVC), amit mindenképpen meg kell említeni, de ehhez olyan speciális körülményeket kell biztosítani - mert a klór miatt ez rendkívül szúrós szagú anyag -, hogy ezért erre egy-egy cég külön specializálódik. A GIA Formnál egyedül csak PVC-vel nem dolgozunk.
Mi az a 3 alapvető dolog, ami szükséges a fröccsöntéshez? Először is a már említett műanyag granulátum, mint alapanyag. E mellett szükség van egy fröccsöntő gépre és magára a fröccsöntő szerszámra is. Utóbbi jelenti azt a szerszámot, azt az öntőformát, ami a műanyag alakját, geometriai paramétereit adja meg, ezt minden egyes terméknél specifikusan kell elkészíteni. De minden egyes ilyen szerszám felhelyezhető bármely univerzális fröccsöntő gépre (természetesen a megfelelő méreteken belül). A szerszámgyártást mindig egy tervezési folyamat előzi meg, majd a kész tervek alapján gyártjuk le a fröccsöntő szerszámot, ami a termék gyártási mennyiségétől függően lehet egy fészkes vagy több fészkes is. A fészekszám azt jelenti, hogy egy fröccsöntési ciklus alatt hány egyforma terméket tudunk gyártani. A fészekszám meghatározásnál figyelembe kell venni az éves tervezett gyártási darabszámot, ami fröccsöntött termékek esetén néhány ezertől akár több milliós darabszám is lehet. Itt számít a méret és az erő Ezek a gépek méretükben eltérnek, ami a záróerő és a fröccsöntési egységben mutatkozik meg. A záróerő azt jelenti, hogy milyen erővel szorítja össze a fröccsöntő gép a két szerszámfelet, azaz az öntőforma két felét. A GIA Form üzemében a legkisebb ilyen gép 40 tonna záróerővel bír, a legnagyobb pedig 220 tonna súlyával szorítja össze a két szerszám felet. Előbbi egy körülbelül ötször öt centis terméket - tenyér méretűt - tud előállítani, míg utóbbi egy laptop hátlapjának méretét képes fröccsönteni. A záróegység mellett van még a fröccsöntő egység, amelyben egy csiga található, amit legjobban a húsdaráló középső tengelyéhez tudnék hasonlítani, ez adagolja be a granulátumot, ami a fröccshenger fűtések által felmelegszik, majd ezt ezt a felmelegedett ömledéket  “lövi bele” a fröccsöntő szerszámba. Azért használjuk a “belelövi” kifejezést itt, mert nagyon nagy sebességgel és nyomással történik a műanyag ömledék bejuttatása a szerszámba. A fröccsöntési idő általában néhány tized másodperctől pár másodpercig terjed, ezt az adott termék mérete határozza meg. A nyomásérték pedig 1000 és 2000 bar között mozog.

Ezért hívják tulajdonképpen fröccsöntésnek, mert a nagy sebesség és nyomás miatt

szinte befröccsen a megolvadt granulátum a szerszámba.

Fröccsöntő gépek esetén két fajtát különböztetünk meg. Egyrészt beszélhetünk hidraulikus gépről, amikor egy hidraulika szivattyú és olaj nyomásával érjük el a megfelelő paramétereket. Emellett van még az elektromos fröccsöntő gép, amely rendkívül innovatív, mint mondjuk az elektromos autó. Ennél a fajtánál szervomotorok segítségével érjük el a megfelelő beállításokat és mozgásokat a gépnél. Ez a gépfajta rendkívül precíz és pontos, így az apró alkatrészeknél mindenképpen elektromos géppel kell fröccsönteni a terméket. A GIA Form ebben is élvonalban jár, hiszen mind a két gépfajta megtalálható üzemünkben.   A folyamat végén A fröccsöntés után mérettől és falvastagságtól függően néhány másodperc alatt megszilárdul a termék, majd ezután kinyit a szerszám, és a kidobó rendszer segítségével le tudjuk választani a produktumot a szerszám felületéről. A kidobatás után az elkészült termékeket a futószalagra kell helyezni. Ezt a folyamatot végzik a GIA Formnál a robot kollégák, akik sérülésmentesen képesek a nap 24 órájában futószalagra helyezni az elkészült fröccsöntött termékeket.