fbpx

Kockázatcsökkentés és válságmegelőzés cégvezetőknek

Egyéb kategória
Nem tehetnek mást a cégvezetők - a mostani koronavírus járvány okozta gazdasági krízishez hasonló helyzetekben - minthogy egy kicsit visszatekintenek cégünk múltjára, reálisan átértékelik a jelenlegi helyzetet, majd az összegyűjtött információ kiértékelése, a következtetések levonása után a jövőre fókuszálnak. A GIA Form életében nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó válság, amivel szembe kell néznünk. Hiszen a gazdaság mindig is ciklikus volt, és az is marad, akár egy hullámvasút. Mi a lehetőségekhez képest azonban felkészülünk az ilyen helyzetekre, így képesek vagyunk remélhetőleg visszaesés nélkül vagy minimális visszaeséssel üzemelni ezekben az időszakokban is. Cikkünkben most eláruljuk azokat a cégpolitikai alappilléreket, amikkel a GIA Form dolgozik a kockázatcsökkentés és válságmegelőzés érdekében.

Diverzifikált vevői portfólió

A GIA Form elsőszámú kockázatcsökkentő tanácsa a diverzifikált vevői portfólióra való törekvés!

Hiszen minden válság a különböző iparágakat, különböző mértékben sújtja, vannak olyanok, amelyek alulmaradnak, és vannak olyanok is, amelyek felülkerekednek, és előnyre tesznek szert. Ha ahelyett, hogy egyetlen iparágra specializálódnánk, egy széles vevői portfóliót alakítunk ki, akkor egy válság esetén nem kell azon aggódnunk, hogy az összes megrendelőnket, megrendelésünket elveszítjük. 

De nemcsak arra érdemes odafigyelni, hogy minél változatosabb legyen a megrendelői kör, hanem arra is, hogy ne függjünk egyetlen ügyféltől. Ezt úgy érhetjük el, hogy nem engedjük, hogy egyetlen megrendelő részesüljön 20%-nál jobban a vevői portfoliónkból. Azaz senkinek ne adjuk el a kapacitásaink több, mint 20%-át.

A GIA Form esetében pl. a 2008-as válság idején az autóipari megrendelőink estek ki, most pedig a turizmus leállásának következményeként egyik nagy partnerünk, aki utazási kellékek gyártásával foglalkozik lassult le, azonban mindkét esetben érintetlenül maradt, sőt, a mostani helyzetben még növekedett is az orvostechnikai szektor. Így át tudtuk szervezni a munkaerő-kapacitást ezekről a területekről az orvostechnikai gyártásra.

Ezért nagyon fontos, hogy minél többféle iparágnak szállítson be, és minél szélesebb célpiaci portfólióval rendelkezzen, hiszen, ha egy cégnek széles a palettája, akkor átszervezéssel nem kell elküldenie a munkavállalókat, “zavartalanul” folytathatja a munkát, nem sodorja veszélybe sem a céget, sem az abban dolgozó kollégákat, akikért felelősséggel tartozik.

Komplex szemlélet

A gazdaság minden esetben négy szakaszon megy keresztül: visszaesés, recesszió, kilábalás, fellendülés. Ha a történelemben visszatekintünk, akkor általában 2-3 év volt egy-egy kilábalási, fellendülési időszak, ezt követték mindig a korrekciók a tőzsdéken és következett a visszaesés, illetve a recesszió.

A 2008-as válság esetében a fellendülési időszak már 5 éve tartott és a tőzsdei árfolyamok soha nem látott magasságokban voltak. Kedvezett a gazdaságnak a FED monetáris politikája, alacsonyan voltak a kamatok, sok volt a kamatkihelyezés, magas volt a fogyasztás, magas volt a foglalkoztatás, magasak a bérek, és túlárazottak az ingatlanok.

Az egész az amerikai jelzáloghitel válsággal indult. 1,3 millió ingatlan került kalapács alá és a hitelintézetek komoly bajba kerültek. A 2007-es időponthoz képest ca. 1 évvel később, 2008 őszén a Lehman Brothers csődje indította el a korábban soha nem látott lavinát, viszont onnantól kezdve néhány hónap alatt végigsöpört a világon. A hitelválság begyűrűzött az egész világgazdaságba, érintette a bankokat, a multinacionális cégeket, az eladósodott államokat és végül minden gazdasági szereplőt a kis cégektől a magánszemélyekig mindenkit.

Az események hatására nagyon komoly negatív spirál indult be és a pánik soha nem látott kereteket öltött, emiatt a piacok 2009 márciusában elérték a mélypontjukat.  A piaci tulajdonok átrendeződését és az új szabályozásokat követően elindulhatott a kilábalás a válságból. Ez kezdetben lassabban, majd egyre nagyobb ütemben következett be. A FED elkezdte a monetáris politikai lazítást, csökkentette a jegybanki alapkamatot és újra beindította a hitelezést, serkentve a beruházási kedvet, ami beindította a termelést, a munkaerőpiacot és ennek következtében a fogyasztást, aminek a következménye a felfelé menő spirál, és a növekvő részvényárfolyamok.

Miért fontos mindez a válságmegelőzés szempontjából?

Mert a korábbi válságok alapján láthatjuk azt, hogy a gazdaságban mennyire összefügg minden folyamat. Ezért kell egy cégvezetőnek folyamatosan monitorozni a trendeket, figyelni a tőzsdét, hogy képes legyen átlátni ezeket a folyamatokat, és tudja mikor kell számítani egy piaci korrekcióra vagy válságra. Ehhez kell egy komplex szemlélet!

Kapacitás túltöltés

A GIA Form harmadik tanácsa a kockázat csökkentése és a válságmegelőzés érdekében a kapacitás túltöltés. Mi úgy készülünk fel egy esetleges válsághelyzetre, hogy a kapacitásainkat 130%-ra töltjük, azokat a munkákat pedig, amelyek túlcsordulnak, kiszervezzük alvállalkozóknak. Így, ha egy válság következtében tegyük fel 40%-kal visszaesnek a megrendelések, a túltöltéssel csak 90%-ra esik vissza a cég terhelése a 60% helyett, ami lényeges különbség.

Tartalék képzés

A negyedik és talán a legfontosabb tanács, a folyamatos tartalékképzés. Akkor, amikor pörög az üzlet és jól mennek a dolgok, soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden jónak egyszer vége szakad, és rajtunk kívül álló okok miatt kerülhetünk nehéz, vagy nehezebb helyzetbe. Az ilyen esetekben nagyon jól tud jönni a szebb időkben megtermelt és félretett vésztartalék. Ebből a tartalékból át tudunk vészelni néhány nehéz hónapot anélkül, hogy el kellene küldeni a munkavállalóinkat, ebből a tartalékból tudjuk finanszírozni a szállítóinkat és ki tudjuk fizetni a szolgáltatói számláinkat.

Örülök, hogy másokkal is megoszthattam azokat a cégvezetési politikákat, amelyek a biztonságosabb jövőt jelenthetik egy cég és dolgozói részére. Főképp azért, mert már kipróbált, a GIA Form esetében már bevált elvekről van szó. Reméljük, hogy a mostani helyzetből tanulva, több cégvezető fog nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben a kockázatcsökkentésre és a válságmegelőzésre.

Gaszt Attila

ügyvezető, tulajdonos