fbpx

Sokat bukhat egy rossz beszállítóval! Avagy a beszállító választás veszélyei

Blog
Egy projekthez, termékhez, ha nem választ jó beszállító partnert, akkor nemcsak a nagy fejlesztést vagy terméket magát veszítheti el, hanem bizony egy nagy befektetést is elbukhat. “ Az utóbbi időben számos olyan megkeresés talált meg minket, amikor úgymond tüzet kell oltanunk, vagyis egy kiélezett, SOS szituációt kellett megoldani a GIA Formál.  Szerencsére mi apparátusilag és technikailag is abszolút fel vagyunk készülve az ilyen helyzetekre.” - mondta a cég vezetője, Gaszt Attila. Bár nem volt olyan, amit végül a cég ne orvosolt volna időben, a megbízó sajnos a másik, nem túl szerencsés beszállító választással rengeteget veszített. Jöjjön most két tanulságos történet arról, hogy mire érdemes figyelni és miért kell időben, kellő körültekintéssel partnert, beszállítót választani a közös munkára! 
  • Amikor légy kerül a közös levesbe

A világgazdaság számos piacán előfordul, hogy egy nemzetközileg is elismert márka, nagy cég nem a saját égisze alatt fejleszt le egy terméket, hanem mondjuk már készen megveszi azt egy másik, természetesen egy kisebb cégtől. Ilyenkor a márkanév a nagy eladást tudja leginkább előremozdítani és garantálni a termék esetében, illetve a kisebb cég pedig éppen így tud fejlődni és előrelépni a piacon. Ez egy csodálatos együttműködés tudna lenni. Azonban egy technikai eszközt általában senki sem teljesen maga állít elő. Hiszen legtöbbször egy termék kifejlesztése, alkatrészeinek legyártása is más-más cégnél zajlik. Itt kerülhet légy a levesbe. Nézzünk rá egy konkrét példát!  Megtalált minket a GIA Formnál egy megbízó a következő szituációval, vagyis inkább problémával. Egy innovatív, elektronikai eszközt fejlesztett le a cégével és ennek az eszköznek a külső, műanyag borításának, vagyis egy készülékháznak a kivitelezését, műanyag fröccsöntését, illetve a szerszámok legyártását egy alvállalkozóra, külső beszállítóra bízta. Tegyük hozzá, hogy a termék egészéhez képest csak egy kis rész legyártásáról beszélünk. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy közben a megbízó ezt a terméket, határidőre legyártva már eladta egy nagy multinak, egy nagy márkának. Sajnos azonban hiába volt meg a lefejlesztett termék, a külső borítása, annak részegységei nem passzoltak rá. Vagyis az alvállalkozó rosszul gyártotta le, a határidő pedig már nagyon közel volt. Sajnos ilyen esetben - még a rosszul legyártott termék esetében is - a kifizetett előleget mindenképpen elbukja a megrendelő. Ráadásul még a szerszámokat, amikkel előállították a műanyag borítás részeit -, még azokat sem hozhatja el az alvállalkozótól, csak ha kifizeti a teljes összeget. A megbízó előtt ilyenkor már csak két lehetőség áll fenn, és sajnos mind a kettő plusz anyagi költséget von maga után. 1. Kijavíttatja a rossz terméket és újra legyártatja az eredeti alvállalkozóval vagy 2. opció, hogy elviszi egy másik beszállítóhoz. Tapasztalatunk szerint ilyenkor mindig a 2. a jó megoldás, amikor is tehát elviszi egy új céghez és vele gyártat. Hiszen, ha elsőre nem tudott olyan produktumot előállítani egy beszállító, mint amit kellett volna a megbeszélt paraméterek alapján, akkor második nekifutásra sem fog ez működni.

A fenti példában említett partnerünknek is így tudtunk

segítségére lenni és megoldottuk a gyártást.

Mert a GIA Formál teljes mértékben fel vagyunk készülve az ilyen helyzetekre is,

és ami a legfontosabb: nálunk határidőre azt kapja a megrendelő, amit megrendelt.

Bízza magát Ön is a GIA Formra!

  • Tanmese egy design termékről

Egy magyar designer cég fejlesztett egy kiváló környezetbarát terméket. Sőt, nem csak fejlesztett, hanem már piacot is talált a termékének és előszerződéseket kötött a nyári szezonra. Eddig minden szép és jó, már csak egy beszállítóra jelen esetben egy gyártóra van szükség. Az előző történethez hasonlóan itt is ezen a ponton bukott meg a dolog. Történt ugyanis, hogy a kiválasztott beszállító ebben az esetben sem tudta tartani a határidőt, csak részben teljesítette a feladatot és elmaradt a piacra lépés, vagyis az előszerződésekben rögzített mennyiségeket nem tudták leszállítani. Mit tehetett egy ilyen kiélezett szituációban a fejlesztő csapat? Új beszállító után nézett (de most már sokkal körültekintőbben) és szépen visszaállt a startvonalra. Természetesen az anyagi és erkölcsi veszteségek mellett egy ilyen helyzetben még az is előfordulhat, hogy beelőz a konkurencia, vagy a megrendelők elállnak a megrendelésektől, ami az egész eddigi fejlesztés és a piaci sikert is veszélybe sodorhatja.
  • Mi tehát ebből a tanulság?

Ne kísérletezzen Ön sem olyan alvállalkozóval, aki nem tudja tartani a határidőt, nem rendelkezik megfelelő referenciákkal és nincs 100%-ban meggyőződve a beszállító szakmai, illetve technikai felkészültségéről, jöjjön egyből hozzánk, mert a GIA Form gyors, precíz és nem ismer lehetetlent.

Amit elvállalunk, azt meg is csináljuk!

Ha gyártás, akkor GIA Form!