fbpx

IPARÁGI KITEKINTŐ A GIA FORM TAPASZTALATAI ALAPJÁN

Legfrissebb cikkünkben megosztjuk tapasztalatainkat a COVID hatásaival kapcsolatban, a különböző iparágak tekintetében.

Autóipar

Több jelentős fordulat is megmutatkozni látszik az autóiparban. Az egyik, hogy szerencsére a járvány első hulláma után teljesen helyreállt a piac, a másik, az elektromos autók feltörekvése, miszerint ezek részesedése több, mint duplájára nőtt az elmúlt év alatt. Növekvő az igény az autóipari elektronikára, az ehhez kapcsolódó beszállítók könnyebben visszaállították a COVID előtti rendelési számokat. A GIA Form-hoz áprilisban még érkeztek be autóipari megrendelések, majd leálltak május közepétől – egészen június közepéig. Azonban az ipar gyorsan magához is tért, augusztustól folyamatosan emelkednek, és már nálunk is a válság előtti darabszámokat hozzák a megrendelések.

Remélhetőleg a második hullám már nem fogja teljesen megbénítani az autóipart, csökkentett darabszámra számítunk, de a 90%-os helyett csak 10-20%-os visszaesésre.

Turizmus

A turizmussal összefüggésben lévő megrendeléseink alacsony darabszámmal futnak. Az iparágat még a bizonytalanság jellemzi. Sajnos ez az egyik leginkább érintett terület.

Vendéglátás

A turizmuson túl a vendéglátóipar az, amire nagy hatással van a COVID okozta válság. Szerencsére azonban a vendéglátóipar a nyáron magához tért, kivéve a partyeszközök gyártóit. Előreláthatóan a második hullám már jóval csekélyebb hatást fog gyakorolni a szektorra.

Egészségügy

Az egészségügyi területen semmilyen leállást, sőt, még visszaesést sem tapasztaltunk, és továbbra is hozza a szokásos átlagot. 

Ugyan nyitva hagy még kérdéseket a járványhelyzet a jövővel kapcsolatban, de a következő hónapokban a becslések szerint stabilak maradnak a rendelésállományok. Alapvetően a gazdaság legtöbb területét érintő helyreállás pozitív hozzáállásra ad okot – a második hullám várhatóan már egyik iparágra sem lesz akkora hatással általános piaci kitekintőnk szerint.

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEINK