fbpx

MIKOR VAN SZÜKSÉG LÉZERHEGESZTÉSRE?

Egy-egy ilyen szerszám hatalmas (1000-2000 bár) nyomásnak van kitéve és nem egyszer, hanem milliószor kell ellenállnia a ráható erőknek. Éppen ezért nem csoda, ha a folyamatos használat során idővel a szerszám zárófelületén kopás vagy sérülés keletkezik. Ilyen esetben pedig a teljes gyártás leáll, ami jelentős bevételkiesést, a megrendelő felé pedig presztízsveszteséget idézhet elő. Ma már létezik megoldás erre a problémára.

A szerszám megmentője

Szerencsére csak a legvégső esetben kell a szerszám újragyártásán gondolkozni, ha az megsérül. A felrakó lézerhegesztéses technológiával egy-egy lepattant, elkopott él szinte észrevétlenül, precízen visszaépíthető. Századmilliméternyi sérüléseket is képes a lézerhegesztő szakember helyreállítani, például egy kicsorbult penge éle is kijavítható megfelelő berendezéssel és hozzáértéssel. Azt gondolhatjuk, hogy azzal meg is van mentve a helyzet, ha találunk egy lézerhegesztő üzemet, ahol elvégzik a javítást és folytatódhat a gyártást. Sajnos a dolog nem ennyire kézenfekvő, a legtöbb esetben igencsak nehézkes olyan üzemet találni, ahol egy lézerhegesztés időpontjára nem kell napokat várni. Arról már nem is beszélve, hogy attól még, hogy egy szerszámot megfelelően meghegeszt a szakember, az még nem biztos, hogy elsőre sikerül és kiadja a formát. Mivel a felhegesztést követően utómunkára van szükség, gyakran a köszörülés, marás, szikraforgácsolás, csiszolás után derül ki, hogy a szerszám javítása még mindig nem megfelelő. Ilyenkor vissza kell vinni a hegesztőhöz, hogy akár csak egy milliméternyi felhegesztést elvégezzen a szerszámon. Ez persze újabb időpont egyeztetéseket és utánajárást igényel, ami mondanunk sem kell, hatványozza a leállási időt, ami egyre csak növeli a bevételkiesésünket.

Rendkívüli precizitást igényel

Egy fröccsöntő szerszám javításánál századmilliméter pontossággal végzett munkára van szükség. Az ilyen precizitást igénylő munka elvégzésére a több 10 vagy akár 100 millió forintos berendezések és a nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek képesek. Egy hajszálnyi hiba a szerszámban azonnal sorját okozhat a terméken, vagyis emiatt selejtet termelhet az üzem. A századmilliméter pontossághoz nemcsak a szaktudás és a legkifinomultabb technológia, de ideális laborkörülmények fenntartása is kell. Ahol ezek nem állnak rendelkezésre, ott a szerszámjavítás számos rizikót is rejthet magában.

Akkor mégis mi a megoldás?

Tisztában vagyunk azzal, hogy a sérült szerszámnak minimális idő alatt kell elkészülnie ahhoz, hogy ez minél kevesebb időveszteséget, ezáltal bevételkiesést okozzon a gyártóüzemnek és a megrendelőnek. Éppen ezért a GIA Form Kft.-nél üzembe helyeztünk egy lézerhegesztő gépet, amit elsősorban a saját munkafolyamataink felgyorsítása érdekében tettünk. Mivel itt helyben minden szükséges utómunkát is el tudunk végezni, ezért egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy más gyártóüzemek számára is elérhetővé tegyük a szerszámjavítás szolgáltatást. Lézerhegesztő szakemberünk többéves tapasztalatának köszönhetően nagy precizitással javítja a műanyag fröccsöntő szerszámokat. Amennyiben az utómunkálatokat követően további korrekcióra van szükség, azt is helyben elvégezzük így a tesztelési folyamat is felgyorsul.

Kímélje meg magát a stressztől!

A nagyjából egy-két hetes termelés leállás és bevétel kiesés helyett a GIA Form-nál akár néhány óra vagy egy-két nap alatt, professzionális körülmények között oldjuk meg a szerszám javítási igényét.
A hegesztés költsége 50 euró / óra, de ha a szerszámjavítási utómunkálatokat is nálunk végezteti el, abban az esetben 50%-os kedvezményt biztosítunk a lézerhegesztés munkadíjából!

Tartsa észben, ha szerszámjavításra van szüksége, a teljes körű megoldás a GIA Form Kft.!

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEINK