fbpx

INTERJÚ A RED DOT DESIGN DÍJAS NOSIBOO-T GYÁRTÓ KFT. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJÁVAL

A tervező és gyártó Attract Kft. több mint 16 éve foglalkozik tervezéssel és 6 éve mérnöki termékfejlesztéssel, a GIA Form Kft.-vel pedig az új termék tervezésének kezdetétől szoros az együttműködésük. Az Attract Kft. a Nosiboo teljes termékcsaládját jelenleg is a GIA Form Kft. üzemében, az itt tervezett és készített szerszámokkal gyártatja.

A nemzetközi sikereket elért termék fejlesztéséről Streitmann Waltert, a Nosiboo-t gyártó Attract Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, akinek a cégen belül nemcsak a termékfejlesztés, de a termékek gyártásának koordinálása is fő feladata.

Kezdő apukák orrszívóval álmodtak

A termék kifejlesztésének története azzal kezdődött, hogy a fiatal cégvezetőkből lett lelkes apukák szembe találták magukat egy olyan problémával, ami sok kezdő szülőnek okoz fejtörést. Ha ugyanis a kisbaba orra eldugul, az számtalan gond forrása lehet, hiszen a kicsik sokáig csak orron át lélegeznek alvás közben. Sorra próbálták az orrszívó készülékeket, de egyik termék sem váltotta be azt, amit ígért. Ez ösztönözte az alkotókat a tökéletes, gyermekbarát orrszívó készülék megtervezésére és elkészítésére.

“Szakorvosok, designerek és mérnökök bevonásával zajlott a tervezési folyamat. 2012-ben indult az első termékfejlesztés és 2 évig tartott, míg piacra tudtuk vinni a Nosiboo-t.” emlékszik vissza a kezdeti időszakra Streitmann Walter. A termékcsalád első készüléke egy igencsak összetett, sok alkatrészből álló szerkezet lett, aminek az egyik legfontosabb eleme a szipka, hiszen ez kerül a baba orrába. A Nosiboo készülékeket egy programozható elektronika vezérli, és hálózati zavarszűrő modul is van benne. A burkolat magas minőségű műanyag fröccsöntési technológiával készül. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen összetett szerkezetnek tökéletes fröccsöntött háza készülhessen, egy egész csapat összehangolt munkájára volt szükség.

Komplex megoldás

“A sorozatgyártott termékek gyártásához és a termékfejlesztés ezen fázisához nem volt meg a szükséges tapasztalatunk.” meséli az ügyvezető. Egyet biztosan tudtak, hogy olyan terméket szeretnének a kezükbe fogni, amilyet megálmodtak, kompromisszumok nélkül. Ezért egy kiváló formatervező csapattal és egy műszaki tervezésben gyakorlott vállalkozással kezdtek el együtt dolgozni, hogy az elképzelésből design terv készüljön. Mivel az ipar általában kettéválasztja a fröccsöntést és a szerszámkészítést, olyan üzemet kerestek, ahol mindkét fázisban képesek szakmai segítséget nyújtani. Sok gyártót végig jártak, míg végül a formatervező partnereik és egy autóipari cég ajánlására megtalálták a megoldást. “A GIA Form Kft. nemcsak azért ideális a kezdő termékfejlesztők számára, mert nyitott szemlélettel állnak a projektekhez, hanem azért is, mert átfogó szakmai segítséget nyújtanak a fröccsöntő szerszám elkészítése és az alkatrész gyártási folyamat teljes lemenedzselésében. A teher nagy részét leveszik az ötletgazda válláról. Ez győzött meg arról, hogy a gyártás a GIA Form Kft. üzemében lesz a legjobb helyen” – emlékszik vissza a kezdetekre Streitmann Walter.

Elemzés, a hibák kiküszöbölésére

A GIA Form Kft. azért állította össze analízis szolgáltatását, mert tisztában vannak egy komplex, sokszereplős tervezési munka buktatóival. Ahhoz, hogy a teljes folyamatban részt vevő szakemberek – fejlesztő, formatervező, alkatrész tervező, szerszámtervező és készítő – mindegyike a fröccsöntés szempontjait figyelembe véve végezze a feladatát kell valaki, aki felhívja a figyelmet a lényeges irányelvekre. Ez amiatt fontos, hogy egy-egy apró hiba, amire sokszor csak a komplett folyamat végén derül fény, ne menjen az összeszerelhetőség, vagy a design kárára. Ebben a GIA Form Kft. profi segítséget nyújt partnereinek.

Megbízhatóság, rugalmasság, design

“A rendkívül komplex szakmai segítség mellett számunkra nagyon fontos volt, hogy olyan gyártóval dolgozzunk, aki felkarolja a design ügyét és rugalmas megoldásokra törekszik. A hosszú éves együttműködés alapján úgy gondolom, hogy a GIA Form Kft. a kiváló minőség, a megbízhatóság és a gördülékeny, ügyfélközpontú kommunikáció mellett arra törekszik, hogy mindig elősegítse a folyamatokat.” Ezek azok a hozzáadott értékek, amiket nem lehet pénzben kifejezni az ügyvezető szerint. A nemzetközi sikereket elért Nosiboo orrszívó családnak az egészségügyi ipar rendkívül szigorú követelményeinek kell megfelelnie. Nemrég az amerikai és a koreai piacra is beléptek, ezért sem mindegy, hogy a termékek milyen körülmények között készülnek. A nemzeti és a nemzetközi engedélyező hatósági tanúsító szervezetek például bármikor, bármelyik beszállítójukat ellenőrizhetik. Éppen ezért az Attract Kft. számára megnyugtató tény, hogy a GIA Form amellett, hogy minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkezik és a mai kor elvárásait meghaladó technológiai felszereltségű, a formatervezés fontosságát reprezentáló üzemcsarnokban működik.

Az Attract Kft. közeli terve a japán piacra való belépés a Nosiboo orrszívó családdal, amihez elengedhetetlenül fontosak az olyan beszállítói partnerkapcsolatok, amelyet az évek során a GIA Form Kft.-vel is kialakítottak.

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEINK