A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!

Elérhető robotika, nemcsak nagyoknak

Hírek

Elérhető robotika, nemcsak nagyoknak

 

A gépek és a gyártástechnológia jövője egyértelműen az automatizálás. Az egyes gépeket és gyártóegységeket összekapcsolhatjuk az internet, azon belül is az IoT, vagyis az eszközök internetes segítségével, egy virtuális világot létrehozva. Nemcsak a gyárakban, a mindennapjainkban használt eszközök - például a háztartási gépek, autók, mérőórák, pénztárgépek - is képesek kommunikálni egymással az interneten keresztül. Ennek a kommunikációnak az M2M (machine-to-machine) technológia a motorja, ami biztosítja az adatáramlást a gépek között, emberi közreműködés nélküli. Ilyen kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, ami megfelelő technológiával, érzékelőkkel és chipekkel van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe. Egy üzemben akár a teljes értékláncot hálózatba kapcsolhatjuk ezáltal, egy ilyen rendszer pedig a kisszériás gyártást és az embert is hatékonyan támogatja. A gyártás minden mozzanata a felhőben rögzíthető, ezt követően pedig a teljes értékláncot digitalizálhatjuk, így minden átláthatóvá válik. Ez az átláthatóság az alapja a hatékony folyamatszervezésnek, ha ez teljesül, akkor élvezhetjük ki a rendszer előnyeit, termeléstámogató modulokkal és kisszériás gyártással.

Az ipar 4.0 nemcsak az összetett robotok világáról szól, a folyamatok letisztultsága és optimalizálása szintén kiemelkedő szempont. Ezt a fejlettségi szintet pedig a kis-, akár mikro vállalkozások is elérhetik.

 

Kicsiben, okosabban

A GIA Form Kft. 70 főt foglalkoztató üzemében az automatizáltság foka nemrég ugrott 80%-ról 85%-ra. Az így megnövekedett hatékonyság és kapacitás bővülés is hozzájárult a további fejlesztések finanszírozásához. 2019 során a vállalkozás eléri a gépparkra vonatkozó célját és az üzem területén működő minden gép újonnan vásárolt és a csarnokban üzembe helyezett berendezés lesz. Vannak üzemek azonban, amiknek korlátozottabbak az invesztíciós lehetőségeik, de mégis szeretnék robotizálni és automatizálni folyamataikat. Számukra is létezik optimális megoldás.

 

Mit tud az e-pic?

A pick, mint „csípés” és az „e” előtag mint „elektromos” és „intelligens” rövidítésekből jött létre az ENGEL e-pic robot neve. A „pick and place” alapképességet, vagyis a kiszedést és termék lerakást intelligens vezérléssel, teljes értékű szervo hajtású X,Y,Z tengelyekkel hajtja végre az ENGEL fürge robotja, ami az európai gyártók között ár-érték arányban az egyik legjobb és leguniverzálisabban használható robot.

Varga Tamás, az ENGEL mérnök értékesítési vezetője szerint a pici, kompakt e-pic robotokat kimondottan kis gépekhez fejlesztették, ezért megfelelő „belépő robot” lehet olyan cégeknek, ahol bonyolult kiépítés nélkül szeretnék a meglévő fröccsöntőgépet automatizálni. Számos olyan alapfunkcióval bír, amit egy univerzális robot is tud, 2 kg-os maximális manipulációs súly mellett a komoly, univerzális lineáris robottól elvárt feladatok nagy részét is precízen elvégzi. Alkalmas termékek kivételére és szállítószalagra rakására, akár raszteresen is, vagy előre beállított darabszámban pakolja egymásba a termékeket és ezt követően lépteti csak a szállítószalagot.

Kezelése könnyű, egy ügyes operátor egyszerűen be tudja programozni a ciklust, hiszen a robot a folyamat közben információt cserél a géppel.
Vagyis a kommunikációs csatlakozón keresztül a gép ad utasítást a robotnak, így a robot kezelése egészen leegyszerűsödik.

robotika 2_1

Angus picker, e-pic, Viper, mi a különbség?

Az Angus kiszedő robotokat arra fejlesztették, hogy a beöntési csonkot letörjék, leszedjék a termékről és kidobják. Az e-pic amellett, hogy erre is használható, robotként funkcionál, képes magát a terméket is kezelni, vagyis X,Y,Z pályán el is tudja mozgatni. Míg egy Angus pickermozgása igencsak korlátolt, az e-picé megegyezik egy lineáris robot mozgásával. A robotokban 2-4 db programozható vákuum és pneumatika kör található, manipulációs súlyként 2 kg-ig lehet vele dolgozni. A robot kompakt felépítése és egyszerűsége miatt ugyan az előre beépített elektromos pneumatika és vákuum körök száma nem bővíthető, de a legtöbb egy ilyen kis robottol elvárt feladathoz ez bőven elegendő. Az ENGEL univerzális lineáris robotja a „Viper” sorozat amellett, hogy nagyobb súlyok megmozgatására alkalmas, összetettebb funkciókat is ellát, széleskörűen bővíthető az automatizálási igényeknek megfelelően további pneumatika és vákuumkörökkel, forgatótengelyekkel 6 kg-tól akár 120 kg-os manipulációs súlyig. Ezek a robotok sokszor speciális célfeladat végrehajtására kerülnek a fröccsöntőgépre, a robotkarra szerelt termékmegfogó fejek pedig számtalan extra funkciót is elláthatnak. A termék sorjázása, szerelése is rábízható ezekre a robotkra, hosszabb ciklusidő alatt, míg a termék a fröccsöntőgépben készül, a Viper robotok ezeket a feladatokat is elláthatják. A Viper előnye az e-pic-robotokkal  szemben a nagyobb súlyok megmozgatásán túl a digitális ki- és bemenettel, csipeszekkel, fogókkal és pneumatikával történő bővíthetősége, speciális célfeladatokra alakíthatósága. Varga Tamás elmondása szerint az e-pic az a megoldás, ami nemcsak, költséghatékony, de tudásban a leginkább kihasználható a kisebb üzemek számára is. „Sok esetben messze a tudásától elmaradó feladatokat végeztetnek a Viperekkel, miközben egy e-pic robot alkalmazása optimálisabb, költséghatékonyabb megoldást jelentene.” – mondta el a mérnök értékesítési vezető.

 

 

9 e-pic, 2 Viper és 2 ERC robot üzemel a GIA Formnál

Gaszt Attila a GIA Form Kft. ügyvezető igazgatója nem véletlenül döntött nagyrészt az ENGEL e-pic robotok beszerzése mellett.Fontos volt számunkra, hogy teljes értékű raszteres lepakolásra alkalmas robotok legyenek az új üzemcsarnokban. A Viper-rel közel azonos tudásra volt szükségünk, de kis gépeknél költséghatékonyabb megoldást jelentett az e-pic robotika, ami 2 kg-os súlyig ideális választásnak bizonyult. Azt a súlyt tudja, amire szükségünk van, gyors, kompakt és okos. Nálunk a darabkiszedés mellett az volt a legfontosabb megoldandó feladat, hogy ne essenek egymásra, ne karcolódjanak meg a termékek. Erre az e-pic tökéletes. Az egyik fröccsöntő gépünk az e-pic-nek köszönhetően napi 3 operátor munkáját váltotta ki, így közel hat hónap alatt megtérült a robot ára.” – mondta el az ügyvezető.

 

A GIA Form Kft. Az ENGEL e-pic robotok referenciaüzemének is tekinthető, hiszen majdnem tíz ilyen robot dolgozik folyamatosan a csarnokban.
Ha Ön is szeretné működés közben megnézni az e-pic-et, a GIA Form üzemben láthatja dolgozni a robotokat. 

 

Kérjen időpontot gyárlátogatásra, örömmel körbe vezetjük és bemutatjuk 85%-ban automatizált, innovatív gépparkunkat, és a 2017-es Év gyára címet kiérdemlő üzemünket, ahol jelenleg összesen 13 ENGEL robot üzemel folyamatosan.