ÚJABB MÉRFÖLDKŐ 4 ÉVRE CSÖKKENT A FRÖCCSGÉPEK ÁTLAGÉLETKORA

Hírek

Az automatizációnak köszönhetően 2016-ra már kétszeres, egy évre rá pedig már két és félszeres volt a növekedés üteme a GIA Form üzemben. A 2014-es célkitűzéseink megvalósulásának utolsó szakasza a napokban zárul le azáltal, hogy fröccsöntő gépparkunk megfiatalítása végbemegy.

Az elmúlt évek dinamikusan fejlődő teljesítményét mutatja, hogy 15 év alatt tizenötszörös forgalomnövekedést értünk el, amihez természetesen folyamatos kapacitás bővítésre is szükség volt. A korábban kalkulált kapacitás maximumát elérve 2019-re megdupláztuk erőforrásainkat. Ennek hatására gépszámban nemcsak, hogy megvalósítottuk a maximumot, de a már 10 éves berendezéseket lecserélve, fröccsöntő gépparkkunk teljesen megfiatalodott.

Ezzel pedig fröccsöntő gépeink átlagos életkora 4 és fél évre csökkent. A GIA Form fröccsöntő üzletágában ma már több mint tíz modern, robotokkal felszerelt állomás működik (egész pontosan 15 gép és13 robot). A nap 24 órájában ezerszám hagyják el üzemünket a legkülönfélébb, kifogástalan minőségű műanyag termékek és beépülő alkatrészek: fogantyúk, záró elemek, akkumulátor és műszerházak, bútoralkatrészek, gasztronómiai csomagolások, orvostechnikai eszközök.

Robotok munkában
A fröccsgépeket már 2016-ban elkezdtük robotokkal felszerelni. Ekkor hat darab Engel e-pic robot beszerzésével léptünk az ipari automatizálás útjára. Az első robotok feladata az volt, hogy a készterméket kihelyezzék a fröccsöntő gépből a futószalagra. Úgy készítik elő csomagolásra a gyártmányt, hogy azt egy mozdulattal be lehet helyezni a dobozba. Ezért óránként összesen tíz percnyi emberi munkaerőt kell termékgyártásra fordítani. Amennyiben ezt a folyamatot egy dolgozónak kellene elvégeznie, akkor a termék ilyen formában nem is lenne gyártható, mert összegabalyodnának az alkatrészek. A robotok segítségével a gyártási időből maximum két másodpercet vesz el a futószalagra helyezés, ami tizenöt másodperc lenne emberi munkával. A robotok ezek mellett alkalmasak szerszáminzertek behelyezésére és meglövési csonkok kivételére is.

2017-ben ezt a csapatot bővítettük két 160 tonnás Engel fröccsöntő géppel, és az ehhez tartozó két Viper12-es robottal, ami így egy komplett gyártócellát alkot. Maximális stabilitás, dinamizmus és komfortos gépkezelés jellemzi az ENGEL Viper robotcsaládot. A lézerrel hegesztett acélprofilokból készült konstrukciónak köszönhetően önsúlyt takarít meg, és a lényegesen megnövelt manipulációs súllyal tűnik ki. Ügyes szoftvermegoldások gondoskodnak a gyorsabb ciklusidőkről, megnövelt termelékenységről, és a mechanikus alkatrészek kímélésével a gép hosszabb élettartamáról.

Komoly versenyelőnyt biztosítanak a robotok a GIA Form üzemének, hiszen megkönnyítik a dolgozók munkáját, hatékonyabbá teszik a termelést. Így nem a túlórák számával, hanem az innovációnak köszönhetően növelhető a kapacitás. Olyan megrendeléseket is el tudunk vállalni, amiket eddig, robot nélkül nem tudtunk teljesíteni. A robotokkal felszerelt gépparkban, egy dolgozó egyszerre két, három vagy akár 5 gépet is tud kezelni, így akkor sem kell megállítani a termelést, ha munkaerő kiesés van.

Ez már az infokommunikáció kora
Lezárult egy nagyszabású bővülési és fejlesztési szakasz az üzemben, de a vezetőség haladó szellemiségének köszönhetően, a magasabb célok elérése érdekében mindig új tervek születnek. Következő lépcsőfok az automatizálás bővítése és annak az üzemi hálózatnak a létrehozása, ami egyre nagyobb mértékben használja az infokommunikációs technológiát. Az iparban mára tisztán látható az a trend, hogy a kapacitásbővítésre a digitalizáció és az automatizáció a válasz. Az ipar 4.0 eszközök rövidesen megjelennek a GIA Form integrált - ellátási lánc menedzsment -, termelési és a vállalatirányítási rendszereiben is.

A leginnovatívabb technológiai megoldásokkal és a folyamatos fejlődéssel biztosíthatjuk azt, hogy ügyfeleinknek az iparágon belül elérhető maximumot nyújthassuk. Ennek a működési elvnek köszönhető, hogy üzemünk 85%-ban automatizált berendezésekkel felszerelt, miközben a világátlag még mindig csak 3%.

Bízza gyártását olyan gyártóüzemre, ahol kizárólag magasan képzett szakemberek dolgoznak, automatizált berendezésekkel. Válassza a GIA Form reprezentatív üzemét Ön is, ha fröccsöntésre van szüksége! Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.